25 Ağustos 2010 Çarşamba

Diyarbakır'da Eşine Şiddet Uygulayan Personele Maaş Yok- Haberler

Diyarbakır'da Eşine Şiddet Uygulayan Personele Maaş Yok

Bianet 25 Ağustos 2010

Sur Belediyesi'nde aile içi şiddet uygulayan altı personelin maaşlarının yarısını eşleri alıyor. Kız çocuklarını üniversiteye gönderen 57 personele ise aylık 100 TL prim ödeniyor. Belediye Başkan Yardımcısı Örmek, "Kadınlar uygulamadan memnun" diyor.

Diyarbakır'ın BDP'li Sur Belediyesi'nde, aile içi şiddet uygulayan altı personelin maaşlarının yarısı, eşlerine veriliyor. Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek, "Ekonomik anlamda güçlenmek, kadına şiddetle mücadelesinde destek oluyor. Kadınlar uygulamadan memnun" diyor.
Diyarbakır Merkez Sur İlçe Belediyesi ile Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) Sendikası arasında geçtiğimiz Nisan ayında imzalanan ve 2010 yılını kapsayan toplu iş sözleşmesinin Aileyi Koruma Hukuku başlıklı 64. maddesinde, kadınları aile içi şiddete, ekonomik şiddete ve çok eşliliğe karşı koruyan hükümler yer alıyor:
- Çocuklarına ve eşlerine şiddet uygulayan personelin maaşlarının yüzde ellisi eşine ödeniyor.
- Doğum yardımı eşlere ödeniyor.
- İstifa edeceğini bildiren personelin eşinin onayı soruluyor, personele tazminatı ya da maaşı eşinin yanında ödeniyor.
- Birden çok evlilik yapan personelin sosyal alacakları, maaşları ve kıdem tazminatları, resmi nikahlı eşe ödeniyor. Resmi nikahlı eşin parayı eşinin evli olduğu diğer kadınlarla paylaşması bekleniyor.
Örmek, "Toplu İş Sözleşmesini imzaladıktan sonra sözleşmenin bir örneğini personelimizin eşlerine de verdik. 64. maddeyi kendilerine anlattık. Şiddet gördükleri için bize gelen başvuran kadınlar olduğu gibi gelmeye çekinen bazı kadınlara da biz ulaştık" diyor.
Şiddet gördükten sonra haklarını arayan kadınların yeniden şiddet görmesini engelleyecek önlemler alıp almadıklarına dair soruyu ise Örmek, şöyle yanıtlıyor:
"Toplu İş Sözleşmesinin hükümlerine göre, ikinci kez şiddete başvuran personelimizin iş akdini feshetme yetkimiz var. Bu caydırıcı bir etken. Ayrıca, kadınların ekonomik anlamda güçlenmesi, onları şiddete karşı da güçlü kılıyor. Şiddet gördüğü için evden ayrılan kadın, eşinin maaşının yarısını aldığı için babasının ya da akrabalarının yanına belli bir güçle gidiyor. Böylece gördüğü destek de artıyor."
Uygulamayla ilgili olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Örmek, toplu iş sözleşmesinin hükümleri arasında yer almasa da kız çocuklarının okutulması için gerçekleştirdikleri bir uygulamadan da söz ediyor:
"Kız çocuklarını üniversitede okutan 57 personelimize, çocuklarının öğrenci belgesini getirdiklerinde aylık 100 TL prim veriyoruz."
Diyarbakır'da BDP'li Yenişehir Belediyesi'nde de benzer uygulamalar gerçekleştiriliyor.Yenişehir Belediyesi'nde bir kişi, eşine şiddet uyguladığı için işten çıkartılmıştı. (BB)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder