26 Ağustos 2010 Perşembe

Yardım için başvuran kadını nezarete koydular! - Haberler

Yardım için başvuran kadını nezarete koydular!
 
 
Şırnak’ta eşi tarafından tehdit edildiği için Sitiya Zin Kadın Danışmanlık Merkezi yetkilileri ile birlikte Cizre Emniyet Müdürlüğüne başvuran bir kadının, koruma altına alınarak sığınma evine yerleştirilmek yerine “Kaymakama ulaşılamadı” gerekçesiyle nezarete konulduğu ileri sürüldü.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde eşi tarafından sürekli şiddete maruz bırakıldığı ve ölümle tehdit edildiğini söyleyen bir kadın Cizre Sitiya Zin Kadın Danışmanlık Merkezinden yardım istedi. Merkez yetkilileri, yasa gereği, kadının can güvenliğinin sağlanması için İlçe Emniyet Müdürlüğüne başvuru yaptı. Ertesi gün emniyete kadının durumunu sormak için giden merkez çalışanı kadınlar ise skandalla karşılaştı. Polislerin, gidecek yer olmadığı gerekçesiyle mağdur kadını tüm gece nezarette kilitli tuttukları ileri sürülüyor


Evrensel Gazetesi 26 Ağustos 2010
 

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=74219
SUÇLU GİBİ NEZARETE
Cizre Sitiya Zin Kadın Danışmanlık Merkezi Yetkililerinden Harika Peker, “Bize sığınma talebiyle gelen kadın, kalacak yeri ve can güvenliği olmadığından dolayı sığınma evi talebinde bulundu. Yasa gereği emniyette götürdük. Emniyetten can güvenliğinin sağlanması ve bir sosyal güvenlik kurumuna teslim edilmesini istedik. Emniyet yetkilileri kadını aldıktan sonra bize ‘Siz gidin bizler gerekeni yapacağız’ dediler. Bizler bu durum üzerine emniyette ayrıldık” dedi. Kadının durumunu öğrenmek için emniyete telefon açtıklarını belirten Peker, “Telefonda bizimle görüşen emniyet yetkilisi ‘Biz memuruz sizler bu kadının yiyecek ihtiyacını karşılayın’ dedi. Biz de yemek götürdük. Orada bizimle konuşan mağdur kadın bütün gece nezarette kilitli vaziyette tutulduğun anlattı” dedi.
Diğer bir Merkez Yetkilisi Esin Kahraman ise bu iddiayı emniyet yetkililerine sorduklarını belirterek, aldıkları cevabın ise başka bir skandal olduğunu söyledi. Kahraman, “Kaymakama ulaşamadıklarını bu nedenle kadını nezarete attıklarını, bırakacak yer olmadığını söylediler” dedi. Yasal olarak kadının nezaret yerine savcılık bilgisi dahilinde güvenli bir yere gönderilmesi gerektiğini belirten Kahraman konuyu Şırnak Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bildirdiklerini aktardı.
YASAYA AYKIRI
Konuya ilişkin DİHA’ya konuşan Şırnak Sosyal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, kadının koruma talebini savcılığa bildirdiklerini ve emniyette resmi işlemlerin ardından kendilerine teslim edileceğini söyledi. Yetkililer ayrıca ancak ondan sonra mağdur kadının güvenli bir sığınma evine yerleştireceklerini belirtti. Yasalara göre şiddet gören kadın polise başvuru yaptığında derhal savcılık ve sosyal hizmetler müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Sağlık kontrolünden geçirilen mağdur kadının işlemlerin ardından ise vakit kaybetmeden bir sığınma evine yerleştirilmesi gerekiyor. (Şırnak/DİHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder