14 Ekim 2010 Perşembe

Boşanma davası nasıl açılır?- Hukuki Bilgiler

Bir boşanma davası açabilmek için öncelikle bu davaya hangi mahkemelerin bakabileceğinin bilinmesi önemlidir. Boşanma davalarına ve buna bağlı olarak aile hukukundan doğan nafaka, tazminat, velayetin değiştirilmesi gibi davalara bakmakla görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır.
Boşanma davası açabilmek için öncelikle dava dilekçesi ile mahkemeye başvurmak gerekir. İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki mahkemeye gitmelisiniz. Örneğin ikametgâhınız İstanbul Beyoğlu ilçesi sınırları içinde ise boşanma davanızı Beyoğlu Aile Mahkemesi’ne başvurarak açabilirsiniz.


Mahkemede dava açan tarafa davacı, kendisine dava açılan kişiye de davalı denir. Bu arada yanlış bilinen bir nokta da davayı açan tarafın herhangi bir hak talebinde bulunamayacağına dair genel kanıdır. Bu doğru değildir. Boşanma davasını açan siz olsanız bile bu dava ile birlikte, varsa çocuğunuzun velayetini, çocuğunuz için iştirak nafakası talebinizi, kendiniz için yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat ve dava devam ederken de tedbir nafakası talep etme hakkınız vardır. Hatta bu talepleri boşanma davası ile birlikte talep etmek dava harç miktarının boşanma davası ile birlikte açılması durumunda daha düşük olması açısından daha avantajlıdır.
Dilekçenin mahkeme kalemine kaydı ile dava açılmış sayılır. Dava açılırken belirli bir harç ödenmektedir. Bu harç mahkeme veznesine yatırılır. İki türlü harç vardır: Başvurma harcı ile karar ve ilam harcı. Başvurma harçları zamanla artsa da, miktarı bellidir. Karar ve ilam harçları ise davanın değerine göre belirlenir. Eğer davacıysanız başvurma harcının ya da karar ve ilam harcının dörtte birini davayı açarken ödemek zorundasınız. Dilekçeyi veren ve başvuru harcını ödeyen davacı olarak aynı zamanda dilekçenin davalıya iletilmesi için gereken posta ücretini vermeyi de unutmamak gerekiyor.
Tabi sadece dava açarken değil, dava süresince de başka dilekçeler vermek, delil sunmak gibi hususlar açısından bu süreci bir avukat ile birlikte takip etmeniz daha yararlıdır. Eğer avukat tutmak için mali gücünüz yeterli değil ise bulunduğunuz yerin barosuna gidip Adli Yardım Bürosu’ndan bir avukat talep edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder