7 Eylül 2010 Salı

Boşanma halinde nafaka hangi durumlarda ödenmektedir? - Hukuki Bilgiler

Boşanma halinde nafaka hangi durumlarda ödenmektedir? 

Öncelikle belirtmek gerekir ki nafaka talep edebilmek için mutlaka boşanma talepli bir dava olması gerekmiyor. Medeni Kanun hükümlerine göre, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler. Bu taleplerin başında da evin geçimi için talep edilen nafaka gelir. Yani, eğer eşiniz evin idaresi ile ilgili olarak herhangi bir yükümlülüğünü yerine getirmiyor ise bu durumda boşanma davası açmadan nafaka talep edebilmeniz mümkün.


Nafaka talebi uygulamada en sık boşanma davasıyla birlikte talep edilmektedir. Ancak, nafaka davasının boşanma davasıyla birlikte talep edilmemesi halinde, evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan bir dava hakkı olarak boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğramaktadır.
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, geçimi için, diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak yoksulluk nafakası denilen nafakayı talep edebilir.
Ayrıca, boşanma davası sonucunda velayet kendisine verilen ebeveyn de çocuğun bakım masrafları için “iştirak nafakası” adı altında nafaka talebinde bulunabilir.
Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. İştirak nafakası her ay peşin olarak ödenir. Yeni Medeni Kanun’un düzenlemesine göre de hakim, talep edilmesi durumunda, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Boşanma davası devam ederken de talep edilmesi halinde dava süresince tedbir nafakasına hükmedilir.
Medeni Kanun’un 176. maddesi gereğince, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya yoksulluk nafakası, “alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde” kendiliğinden; “alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde” diğer tarafın mahkemeye başvurması durumunda mahkeme kararıyla kaldırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder