5 Eylül 2010 Pazar

KADINLAR BARIŞ İÇİN YİNE SOKAKTAYDI

50'yi aşkın kadın örgütünün ve siyasi partilerden, sendikalardan, dergilerden kadınların imzacısı olduğu metinde kadınlar savaşın sesinin değil hayatın seslerini duymak istediklerini ifade ediyorlar. 1 Eylül günü Taksim'de buluşan kadınlar şarkılarını barış için söyledi, mumlarını hayatı aydınlatmak için yaktı, zılgıtlarını ölümün yaşanmadığı bir memleketin sevincine çekti... Eylemde okunan metnin tamamı şöyle...

Barış olsun, Kadın olsun, Hayat olsun


26 yıldır bu topraklarda savaşın korkunç sonuçlarını yaşadık. 26 yıldır barış özlemi çekiyoruz ama yalnızca savaşı tanıyoruz. Savaşı, ölümlerden, yıkımlardan, yanan ormanlardan, mayında kopan bacaklardan tanıyoruz. Sokaklarda kol gezen erkek şiddetinden, tecavüzlerin artıp meşrulaşmasından tanıyoruz savaşı. Havanla parçalanan ceylanlardan, ölü çocuklardan tanıyoruz. 

Uykusuz gecelerden, ölüm taşıyan günlerden, göçlerden ve yoksulluktan tanıyoruz savaşı. Hayata hâkim olan eril dilden tanıyoruz onu. Hoşgörüsüzlük ve linçten… Sırtımızdaki yükün artmasından, sesimizin duyulmaz, taleplerimizin görünmez olmasından tanıyoruz.
Biz kadınları hayatın en kıyısına itmesinden tanıyoruz onu. Savaşı çok iyi tanıyoruz. Ve savaş istemiyoruz.
Daha fazla ölüm, daha fazla acı, daha fazla yangın, daha fazla erkek şiddeti istemiyoruz. Yeryüzünün korunmasına, yaşamın hepimiz için iyileştirilmesine harcanacak gelirin, savaşa, bombalara, öldürmeye, düşmanlığa harcanmasını istemiyoruz.
Soruyoruz!
Komşuların birbirlerinin katiline dönüştüğü bir cehennemde yaşamayı kim ister?
Savaştan kazanç sağlayanlar dışında kim, tabutta ya da cesetleri paramparça edilmiş olarak evlerine dönmesini ister gençlerin?
Kim ister, çocukların kanla büyümesini?
Kim ister bir ormanın içindeki tilkisiyle, kuşuyla yanıp kül olmasını?
Artık yeter; “Tek kişi kalana kadar savaşa devam” diyenlere verecek tek bir canımız yok!
Biz kadınlar, Hükümet ve askeri yetkilileri, tek taraflı eylemsizlik kararına yanıt vermeye, barışın koşullarını hemen oluşturmaya çağırıyoruz. Operasyonların durdurulmasını ve barış görüşmeleri için derhal adım atılmasını istiyoruz.
Bizler, başta Kürt halkı olmak üzere bu ülkede herkesin, Türk ve Sünni olmayanların, heteroseksüel olmayanların, başörtülü ya da başörtüsüzlerin, kadınların, çocukların, engellilerin, yoksulların ayrımcılığa uğramadan barış içinde eşit ve demokratik bir yaşam sürmeye hakkı olduğuna inanıyoruz.
Bu toprakların üstünde konuşulan dillerin hepimiz için bir armağan olduğuna inanıyoruz. Kürt halkının ana dilinde eğitim görebilmesini, anadilini konuşabilmesini ve geliştirebilmesini istiyoruz.
Herkes için eşit ve demokratik bir yaşamı güvenceye alacak yeni bir anayasanın, barış için önkoşul olduğuna inanıyoruz. Demokratik temsilin mümkün olması için seçim yasasının değişerek seçim barajının kaldırılması ya da makul bir orana düşürülmesini gerektiğini düşünüyoruz.
Barışın hayata geçirilmesi için
• Operasyonlar derhal durdurulmalı
• Kürt halkının temsilcileriyle görüşme koşulları hemen, şimdi yaratılmalı
• Aralarında, birçok kadının da bulunduğu barış grubu üyeleri ve Kürt siyasetçiler serbest bırakılmalı
• Medya ve eğitim kurumları cinsiyetçilikten arındırılmalı, militarist ve cinsiyetçi sembol ve sözcükler kamusal alandan kaldırılmalı
• Vicdani-ret hakkı tanınmalı
• Koruculuk kaldırılmalı, korucuların kadınlara karşı işledikleri suçlar açığa çıkarılmalı
• Kürt kadınlarının kendilerini kamusal alanda ifade edebilmesi ve eğitimde eşitsizliğin giderilmesi için anadilinde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı
• Savaşta kadın hakikatleri komisyonu oluşturulmalı, kadınlara tecavüz eden polis ve asker ve korucular yargılanmalı
• Demokratik siyaseti olanaksızlaştıran ve kadınların meclise girmelerine engel olan seçim barajı kaldırılmalı
• Düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki anti-demokratik engeller kaldırılmalı
• Anayasa ve yasalardaki Türklük vurgusu kaldırılmalı, anayasal vatandaşlık tanımı getirilmeli
• Hiç kimsenin ayrımcılığa uğramayacağı cinsiyet eşitlikçi ve demokratik bir anayasa için adım atılmalı
Barış olsun, ölüm sussun, kadınlar ve hayat konuşsun
UÇAN SÜPÜRGE, KAOS-GL DERNEĞİ, BARIŞ İÇİN KADIN GİRİŞİMİ, AMARGİ KADIN AKADEMİSİ, TMMOB’Lİ KADINLAR, İMECE KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ, FEMİNİSTBİZ, VAN KADIN DERNEĞİ (VAKAD) , BURSA GÜNYÜZÜ KADIN DERNEĞİ, ÖZGÜR KADIN, GÖKKUŞAĞI KADIN DERNEĞİ, KADININ İNSAN HAKLARI - YENİ CÖZÜMLER DERNEĞİ, DEMOKRATİK ÖZGÜR KADIN HAREKETİ, KADIN YAZARLAR DERNEĞİ ( İZMİR),SOSYALİST FEMİNİST KOLEKTİF, İSTANBUL LAMBDA, KADN EMEĞİ KOLEKTİFİ, BARIŞ ANNELERİ İNİSYATİFİ, SOSYALİST KADIN MECLİSLERİ, KADINLARLA DAYANIŞMA VAKFI, KÜLTÜR VE SİYASETTE FEMİNİST YAKLAŞIMLAR DERGİSİ, KADIN EMEĞİNİ DEĞERLENDİRME VAKFI, İSTANBUL-LGBTT SİVİL TOPLUM GİRİŞİMİ, KADIN KAPISI, BİLGİ KADIN ARAŞTIRMALARI KULÜBÜ, DERSİM YENİGÜN KADIN DANIŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ, İZMIR-CEKEV, SELİS, KADIN DAYANIŞMA VAKFI ANKARA, S.S.AKDENİZ KADIN KÜLTÜR İŞLETME KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ, KADER ANKARA, MUĞLA KADIN DAYANIŞMA GRUBU, MAVİGÖL KADIN DERNEĞİ, KESK’Lİ KADINLAR, DİSK/GENEL-İŞ SENDİKASINDAN KADINLAR, DİSK İŞÇİ KADIN KOMİSYONU, KESK GENEL MERKEZ KADIN SEKRETERLİĞİ, DİSK/EMEKLİ-SEN AKSARAY ŞUBESİNDEN KADINLAR, BAĞIMSIZ TEKSTİL İŞÇİLERİ SENDİKASI'NDAN KADINLAR, DİSK/ EMEKLİ-SEN ANKARA 2 NOLU ŞUBELİ KADINLAR, EĞİTİM SEN GENEL MERKEZ KADIN SEKRETERLİĞİ, BAĞIMSIZ METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI'NDAN KADINLAR, DÖH'LÜ KADINLAR, DERSİMLİ KADINLAR, 78’Lİ KADINLAR, EDP’Lİ KADINLAR, ÖDP’Lİ KADINLAR, BARIŞ İÇİN YEŞİL KADINLAR (YEŞİLLER PARTİSİ), EHP’Lİ KADINLAR, EMEP’Lİ KADINLAR, BDP KADIN MECLİSİ, SOSYALİST PARTİLİ KADINLAR, 78LİLER BİRLİK VE DAYANIŞMALI KADINLAR, İHD’Lİ KADINLAR, EKMEK VE GÜL DERGİSİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder