17 Ağustos 2010 Salı

Avanos’ta şeker pancarı Ordu’da fındık- Ekmek ve Gül Dergisi Ağustos Sayısı Yazıları

Avanos’ta şeker pancarı Ordu’da fındık

Yoksul Kürt tarım işçileri, 15 yıldır her yaz fındık toplama zamanı Ordu’ya gelir. Bu yıl onların gelme zamanı yaklaştıkça, “Kürtler gelmesin. Gerekirse Gürcistan’dan işçi getirelim” şeklindeki görüşler kimi çevreler tarafından yeniden dillendirilmeye başlandı. Ancak Karadenizli aydın ve sanatçıların Giresun ve Ordu’ya gelerek “Bahçelerimizi De Yüreklerimizi De Kardeşlerimize Açtık” kampanyası sonrası, olumsuz hava yok oldu.
Remziye Türkatalay'ın haberi...



Valilik ve belediye, Kürt tarım işçilerinin konaklama yeri konusunda çalışmalar yaparak, “yaşanabilir bir ortam” yaratmaya çalıştılar. Ordu’nun Uzunisa köyü içinde futbol sahası, konaklama yeri olarak düzenlendi. Banyo, tuvalet, oturma yerleri, çocuk bahçesi gibi düzenlemeler, geçmiş yıllar göz önüne alındığında önemli değişiklik ve yenilik olarak dikkat çekiyor. Valiliğin açıkladığı günlük işçi ücreti ise 25,5 TL.

En çok çocuklar sevindi
Görüştüğümüz tarım işçisi kadınlar, konaklama yerlerinin geçmişle karşılaştırılamayacak kadar olumlu olduğunu belirttiler. Ancak kadınların temel derdi yoksulluk. Hemen hemen hepsi yeşil kartlı ve yoksulluktan dolayı memleketleri dışında, şehir şehir gezerek çalışmak zorunda kaldıklarını dile getiriyorlar.
Urfa Viranşehir’den gelen 36 yaşındaki Zeliha Habut, orada da evleri olmadığını, çadırda kaldıklarını söylüyor. Avanos’ta şeker pancarı topladıktan sonra Ordu’ya gelmiş. Çalışmak zorunda olduğunu, bırakacak yeri olmadığı için çocuklarıyla geldiğini anlatıyor.
Gelen tarım işçisi kadınlar genç ve çok çocuklu. Sadet Tuna 33 yaşında 6 kız, 1 erkek çocuğu var. Dursune Geçgel’in 7 çocuğu var. Fındık toplamaya gittiklerinde çocuklarının yalnız kaldığını ve birbirlerine baktıklarını söylüyorlar.
Kendilerinin de çocuklarının da sağlığı tamamen ikinci planda. Kronik hastalıkları olanlar bile “Çalışmazsak ne yaparız” diyerek çaresizliklerini belirtiyorlar.
Bu yıl yapılan konaklama yeri en çok çocukları sevindirdi. Salıncak, kaydırak ve futbol oynama alanları her tarafta çocuk seslerini egemen duruma getirmiş. Kadınlar bu durumdan oldukça memnun. Çocuk bakma yükleri oyun alanları nedeniyle biraz hafiflemiş gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder