17 Ağustos 2010 Salı

Haberler...

4 katlı sağlık ocağının ne doktoru ne de suyu var
Oktay Candemir
http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=73676

14/08/2010

VAN’ın Özalp İlçesi’nde 2 yıl önce açılan, ancak bir türlü doktor atanamayan Aşağı Turgalı (Axurka Jêrî) Köyü Sağlık Ocağı’nda su bulunmadığı için su ihtiyacı da komşu evlerden bağlanan hortumlarla karşılanıyor.

Hükümetin, “Sağlıkta devrim yaptık” şeklindeki açıklamaları devam ederken, birçok yerde hastane veya sağlık ocağı yok ya da olan yerlerde ise doktor bulunmuyor. Özalp’e bağlı Aşağı Turgalı (Axurka Jêrî) Köyü’ne 2 yıl önce 4 katlı bir sağlık ocağı yapıldı. A. Turgalı ve çevresinde bulunan köylerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan sağlık ocağına bir türlü doktor atanmıyor. En son geçen yıl hastaneye tayin edilen doktor sağlık ocağında bir gün kaldıktan sonra köyden ayrıldı. Sağlık Ocağı’nın sorunları sadece doktor problemiyle sınırlı değil. Hastanenin suyu olmadığı için su ihtiyacı çevrede bulunan evlere uzatılan hortumlarla sağlanıyor. Bunun yanında hastane çöpleri ise üstü açık olan bir kuyuya atılıyor. Üstü örtülmediği için köyün köpekleri çöpleri yerinden çıkararak Sağlık Ocağı’nın çevresine dağıtıyor. BDP’li İl Genel Meclis Üyeleri konuyu İl genel meclisi gündemine taşıdı.


‘HASTANEYE YETİŞEMEDİĞİ İÇİN ÖLENLER OLUYOR’
Köy minibüsü şoförü Hasan Gökçe, “Bizim buraya sağlık ocağı yaptılar ama doktor yok bir şey yok. Hastaneyi alıp Özalp’a getirene kadar bazen yolda ölümler oluyor. Devlet o kadar masraf yaptı hepsi boşuna gitti. Madem bir iş yapıyorsunuz onu doğru düzgün yapın. Yazık günah değil mi insanlara. Hastanenin suyu bile yok, böyle hastanemi olur?” diyerek tepki gösterdi.
‘HASTANE SUYU BİZDEN ALIYOR’
Sağlık Ocağı’nın suyunun kendi musluklarına bağlanan bir hortumla alındığını ifade eden Hatice Babat ise, “Hastane suyunu bizden alıyor. Bir hortum getirdiler rica ettiler. Biz de Sağlık Ocağı olduğu için suyumuzu kullanmalarına izin verdik. 2 yıldır suyu bizden hortumla alıyorlar” şeklinde konuştu.
‘DOKTOR GELECEK DİYE UMUT EDİYORUZ’
Köylülerden Necip Tezal ise şunları söyledi: “2 yıl önce getirip buraya 4 katlı sağlık ocağı yaptılar. Ama sadece yapıp malzemelerini yerleştirmekle kaldılar. Sağlık Ocağı doktorsuz olur mu? Bizim buralarda oluyor işte. 2 yıldır bir doktor gönderemediler. Bu konuda bir çok yere başvuruda bulunduk ama sesimizi duyan olmadı. Şimdi BDP’li İl Genel Meclis üyeleri konuyu Valiliğe taşıdılar bakalım neler olacak. Köylüler olarak hala ‘Buraya bir doktor gelecek’ diye umudumuz sürüyor.”
‘KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Konuyu İl Genel Meclis’ine taşıyan BDP’li İl Genel Meclis Üyesi Cemil Candemir, bölgede halka hizmet adı altında böyle birçok çalışmanın yarıda bırakıldığını söyledi. Halkın sağlık hakkının devlet tarafından en iyi şekilde karşılanmasının sosyal devletin bir gereği olduğunu kaydeden Candemir, “AKP hükümeti her konuda böyle. Bir iş yaptığını söyler ama o iş ya başlamaz, başlarsa da yarıda kalır. Bu sağlık ocağı da aslında her şeyin bir ciladan ibaret olduğunu bize gösteriyor. Konuyu meclis gündemine taşıdık ve takipçisi olacağız” diye konuştu.
‘DOKTOR ATAMASI YAPTIK’
Van İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise, sağlık ocağına doktor atamasının yapıldığını ve doktorun kısa zamanda görevine başlayacağını söyledi. Hastane yetkilileri hastanede bazı sıkıntılar yaşandığını ve bunları kısa zamanda çözeceklerini de ileri sürdü. (Van/DİHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder